Een onnatuurlijke vet-film een probleem voor jouw huid

20-03-2015

IS JOUW HUID OOK AFGESLOTEN DOOR EEN ONNATUURLIJKE VETFILM??

Weet jij dat veel mensen hun huid dagelijks helemaal AFSLUITEN ? Zij smeren hun huid in met een crème en / of bodylotion en / of gebruiken een okselspray die als basisbestanddeel vaseline heeft.
Waarom zijn natuurlijke huidverzorginsproducten beter dan producten op basis van synthetische of minerale olie zoals vaseline of paraffine?

Hoe natuurlijker het middel is dat je op de huid aanbrengt, des te natuurlijker is de reactie van het lichaam. Minerale olie vormt een dun laagje op de huid, verstopt de poriën en verstoort de vocht- en zuurstofhuishouding in de huid.

Vaseline wordt gemaakt uit aardolie. Het dient als een soort van “vet” dat zorgt voor een zacht gevoel op de huid. De huid glanst en voelt zacht aan. Echter ….. de olie legt een afsluitende vetfilm op jouw huid waardoor deze niet meer kan ademen, geen noodzakelijke voedingsstoffen meer kan opnemen en als het ware “lui” wordt. Je hebt het gevoel dat je huid gezond is maar dit is echt alleen maar “schijn”. Het is wetenschappelijk aangetoond (door onafhankelijke studies) dat het jarenlang gebruik van producten met minerale oliën nadelige gevolgen heeft voor de gezondheidstoestand van jouw huid.

Bedenk dat de samenstelling van een minerale olie in geen enkel opzicht lijkt op de samenstelling van jouw huid. Het bevat geen enkele werkzame stof voor de huid. Het wordt alleen maar toegevoegd aan huidverzorgende producten omdat het zo’n lekker “gevoel” geeft!!

Er wordt gezegd dat het vochtverdamping tegen zou gaan. Het is waar dat minerale oliën vochtverdamping kunnen tegengaan maar de olie sluit jouw huid zo volledig af dat het vocht op de huid blijft liggen onder de laag olie. Op die manier reageert jouw lichaam zelf met minder vocht naar de buitenste huidlagen te brengen omdat er al een vochtfilm op ligt. Gevolg nog meer dehydratatie of droge huid!! Je moet wel blijven smeren omdat het anders zo naar aanvoelt? Of toch niet??

Plantaardige oliën en huid identieke vetstoffen zijn het alternatief voor minerale oliën. Minerale olie zoals in vaseline is een destillaat van aardolie. Aardolie komt voor in de natuur, dus in die zin is het natuurlijk. Begrijp je nu waarom “natuurlijk” zo weinig zegt?? 
Veel beter is het gebruik van een plantaardige olie zoals jojobaolie, sheabutter, macadamiaolie, borage olie, teunisbloemolie of kokosnootolie. Deze oliën hebben een samenstelling die lijkt op de samenstelling van de huid. Jouw huid wordt effectief gevoed met werkzame stoffen en jouw huidbarrière wordt hersteld. Deze oliën bevatten dezelfde bouwstenen als de menselijke huid.

Nu vraag je jezelf misschien af : Waarom worden minerale oliën ondanks alles, toch nog verwerkt in huidverzorginsproducten?
Daar kan ik maar één antwoord op geven omdat er meer winst te behalen is uit minerale olie, deze is namelijk veel goedkoper dan de plantaardige oliën en huidgelijkende vetten. Hoe goedkoper de ingrediënten hoe meer winst er voor de cosmetica fabrikant te behalen is terwijl de plantaardige olie een uitstekend en gezond alternatief is voor de minerale olie. Er wordt nu eenmaal makkelijker geld uitgegeven aan reclames, dan aan de gezondheid van jouw huid.

En zolang jij als consument dit blijft kopen zullen de fabrikanten op de oude voet doorgaan. Je draagt dus deels ook zelf de verantwoordelijkheid. Als de massa niet meer bereid is om huidverzorgingsproducten te kopen op basis van paraffine dan zullen de cosmetica fabrikanten hun ingrediëntenlijst vanzelf aanpassen.
Ook als je met homeopathische middelen bezig bent is het belangrijk de uitscheidingsmogelijkheden optimaal te houden. Het afvoeren van afvalstoffen gebeurt voor een groot gedeelte via de huid. Als de huid afgesloten is kunnen er geen afvalstoffen meer naar buiten en is jouw lichaam genoodzaakt andere oplossingen te vinden bijvoorbeeld meer uitscheiding via de nieren met als gevolg overbelasting. Ook bij het regelen van jouw inwendige temperatuur is het belangrijk dat de warmte via de huid jouw lichaam kan verlaten. Stel je eens voor als je last hebt van warmtestuwingen (opvliegers) tijdens de menopauze en de warmte kan niet weg. Het is belangrijk dat de poriën gewoon open zijn en zo bevorder je jouw eigen gezondheid.

Minerale oliën hebben wel één enkel nut in het geval van brandwonden. Omdat het juist in zo’n geval noodzakelijk is dat de huid volledig wordt afgesloten zodat de kans op infecties wordt gereduceerd. Dus bij zalf voor brandwonden moeten er net wel minerale oliën in zitten. Mijn advies aan jou: gebruik geen vaseline of paraffine als middel tegen een droge huid. Juist een droge huid heeft behoefte aan huidverzorginsproducten die 100% puur en veilig zijn. Dit geldt natuurlijk ook of zelfs nog meer voor de huid van onze kinderen. Hierover in een volgend artikel meer.


Gesprek laden