ZICHT OP LAAGGRADIGE ONTSTEKINGEN

Misschien heb je er al eens over gehoord, ze worden vaak genoemd als oorzaak van veel ziektebeelden. Denk maar eens aan reuma fibromyalgie, artritis. Allemaal ziekten waar ontstekingen een rol spelen. Bij een laaggradige ontsteking is het immuunsysteem continu een beetje geactiveerd.

HOE ONTSTAAT NU ZO'N ONTSTEKING?

Het lichaam wordt beschermd tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers door zogenaamde barrières Voorbeelden hiervan zijn de huid en de darmwand. Ze zorgen ervoor dat er geen ziekmakende indringers binnen kunnen komen. Maar door onze hedendaagse leefstijl met stress, gifstoffen en ongezonde voeding worden deze natuurlijke barrières meer doorlaatbaar e n daardoor kunnen ze minder goed de schadelijke stoffen en ziekteverwekkers tegen houden. Het gevolg is dat er van alles de bloedbaan in kan komen dus ook schadelijke stoffen.

Als het lichaam niet meer in staat is om deze stoffen buiten de deur te houden zal het een andere oplossing moeten toepassen en dat zijn de laaggradige ontstekingen. Ze zorgen ervoor dat ziekteverwekkers zich niet meer zo snel kunnen vermenigvuldigen en zodoende minder schade aan kunnen richten maar de immuunreactie is niet zo heftig dat de ziekteverwekkers ook echt gedood worden. Het gevolg is dus dat het immuunsysteem steeds geactiveerd blijft. Dit kan leiden tot de bekende ziekten zoals MS Crohn, Colitis Ulcerosa, Diabetes type I en II Alzheimer, Parkinson, Depressie Reuma, Astma en ga zo maar door.

Welke voedingsstoffen kunnen je helpen om deze ontstekingen te verhelpen?

1. Omega 3 Vetzuren 2. Vitamine D 3. Magnesium

Voeding speelt een belangrijke rol om de tendens tot ontsteken te verminderen. Kies zoveel mogelijk onbewerkte voeding, veel groente en fruit geen suikerhoudende producten en wissel brood eens wat vaker af met yoghurt. Af en toe een maaltijd zonder vlees is ook echt een aanrader. Vlees is namelijk zeer zuurvormend en dat wakkert juist de ontstekingen weer aan. En natuurlijk kun je daarnaast kiezen voor een homeopathische ondersteuning. Het voordeel daarvan is dat ook de aanleg vanuit de erfelijkheid geneutraliseerd kan worden waardoor je sneller door dit hele proces zult gaan en eerder weer aan vitaliteit zult winnen.

Yvonne