Reactie immuunsysteem buiten proportie
Het versterken van je immuunsysteem is belangrijk om virussen buiten de deur te houden. Ik verwacht dat je daar wel vaker over hebt gehoord.
Bij veel coronapatiënten die op de IC terecht komen is de eigen immuunreactie de oorzaak van de problemen. Het zelf-genezende vermogen probeert de balans te herstellen en schakelt de eigen afweer in om het virus te verwijderen. Wat nu echter blijkt is dat bij bepaalde mensen dit immuunsysteem op hol slaat. Normaal zou het de actie ook weer moeten stoppen maar dat gebeurt niet. Het gevolg daarvan is dat de eigen organen worden aangetast zoals bijvoorbeeld de longen.
Het feit dat, in dit geval, het lichaam niet zelf op tijd stopt met het vernietigen van het virus maar verder gaat in het vernietigen van de eigen weefsels geeft al aan dat er in de basis een andere reactiekracht bezig is. Er is sprake van een destructief reactiepatroon. Vaak is het al te zien door te kijken naar welke ziektes zich voordoen bij vader, moeder, opa of oma of ook wel in je eigen leven. Je kunt onderzoeken of deze manier van reageren ook bij jou hoort. Zoals ik al in eerdere nieuwsbrieven heb aangegeven kent het lichaam verschillende manieren van reageren op een virus:
1. als het zelf-genezende vermogen in balans is zal het virus snel en zonder verdere complicaties verwijderd worden. Je merkt er bijna niets van.
2. Als het zelf-genezende vermogen uit balans is dan kan het als volgt reageren :
- Er is te weinig reactie, het duurt lang voordat je volledig herstelt, het virus krijgt de kans om langdurig een lichte mate van ongemak te veroorzaken. Je voelt je dan ook vaak heel erg moe.
- Er is te veel reactie, Je reageert met enorme hoeveelheden slijm, hoesten en soms resulteert het in een longontsteking.
- Er is een destructieve reactie, dat wil zeggen dat het lichaam zoveel ontstekingsstoffen produceert om het virus te verwijderen dat die stoffen de vitale organen gaan aantasten. Dit is een gevaarlijke situatie. Dan is er sprake van een auto-immuunreactie.
Het lichaam maakt in zijn strijd om het virus te vernietigen bepaalde stoffen aan die worden ook wel ROS genoemd. ROS Reactive Oxygen Species. Je kunt ze omschrijven als een bijproduct van de stofwisseling. Die stoffen zijn nodig om het virus te vernietigen maar moeten ook weer beteugeld worden. Normaal doet je lichaam of het zelf-genezende vermogen dit zelf maar je kunt het ook ondersteunen door meer antioxidanten te gaan gebruiken. Dit zijn stoffen die vrije radicalen wegvangen. Antioxidanten vooral Vitamine A, E, C en D. * Als je dus te weinig van deze vitaminen in je bloed hebt, betekent het dat er minder goed gereageerd kan worden op de vrije radicalen.
Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn stoffen die vrijkomen bij de stofwisseling
Hoe werkt het precies?
Elke lichaamscel bestaat uit moleculen, 1 molecuul is opgebouwd uit een of meerdere atomen. De kern van een atoom bestaat uit protonen en neutronen. De schil van een atoom wordt gevormd door elektronen die altijd met een even aantal een sterke buitenste laag vormen.
Als er een elektron losraakt ontstaat er een oneven aantal elektronen in de schil. Doordat het molecuul een elektron mist krijgt het te veel positieve lading hierdoor raakt het instabiel. Het gaat op zoek naar een elektron van een andere cel om zichzelf te stabiliseren. Hij “steelt” een elektron van een andere molecuul waardoor deze ook weer instabiel raakt en zo krijg je een kettingreactie. Dit zijn de vrije radicalen.
Er zijn stoffen die vanuit zichzelf ook een elektron kunnen afstaan aan zo’n instabiele cel om zo, als het ware de vrije radicaal weer te stabiliseren. Ze doneren een elektron van zichzelf zonder zelf instabiel te raken. Dit zijn antioxidanten Ze gaan de vorming van vrije radicalen tegen.
Antioxidanten vinden we van nature in groente en fruit vooral in blauwe bessen, kurkuma, pure chocolade (90%) en natuurlijk in de voedingssupplementen zoals vitamine C, Vitamine D3, Vitamine A en E.
Misschien heb je al eens iets gehoord over “cytokinen” stofjes die afgegeven worden door een geactiveerd immuunsysteem.Het zijn kleine eiwitten, ze kunnen ook afgegeven worden door geïnfecteerde long-cellen.
Ze communiceren vele boodschappen naar andere cellen zoals “kom helpen, vermenigvuldig je, start met herstel” maar ook “rem de ontstekingsreactie”.
Zoals in het voorgaande al aangegeven is het dus belangrijk dat ons immuunsysteem In balans is. Juist nu is het belangrijk dat je zelf proactief blijft. Je kunt afwachten totdat een vaccin is ontwikkeld (dat al of niet zal werken) of je neemt zelf de regie over je lichaam in handen.
In de homeopathische behandeling doe ik er alles aan om jouw immuunsysteem te ondersteunen. De kracht van jouw zelf-genezende vermogen is afhankelijk van veel verschillende factoren. Maar wel factoren waar je zelf heel veel invloed op hebt. Tijdens een consult kunnen we samen bekijken wat jij nodig hebt om weer in balans te komen. Waar mist jouw eigen zelf-genezende vermogen de kracht om het evenwicht te bewaren?
Dan kijken we naar:
- Leefstijl, voeding en gewoontes
- Aanleg, wat is jouw manier van reageren, zijn er blokkerende elementen vanuit die familiaire aanleg? Deze kun je neutraliseren met homeopathische middelen.
- Hoe reageer je bijvoorbeeld op een verkoudheid of griep?
- Is er sprake van stress?
- Hoe zijn jouw leefomstandigheden is er sprake van veel ergernis, verdriet, of irritatie?
- Wat is jouw motivatie om hier iets aan te doen?
- Welke homeopathische middelen kunnen jou ondersteunen bij jouw proces?
- Welke vitaminen zijn er nodig? Denk ook aan de antioxidanten.
Maar bedenk hierbij, “motivatie” is de sleutel. Als je het wel weet maar er niet naar handelt zul je uiteindelijk niets bereiken. Zo simpel is dat.
Als je de leiding neemt over jouw leven dan zul je merken dat er veel positieve dingen gaan gebeuren. Hoe wil jij jouw leven “leven”?
Het bijhouden van een dagboek waarin je jouw vragen en ervaringen opschrijft is echt een aanrader.
Wil je een afspraak maken om jouw gezondheid te optimaliseren dan kun je mij mailen: dynamus@planet.nl om een afspraak te maken. Geef dan ook aan wanneer jij voor een consult beschikbaar bent.
*Boekje Wisselende suikerspiegel diabetes type 2
Dit boekje heb ik geschreven om je te helpen te begrijpen wat er precies aan de hand is bij een wisselende suikerspiegel of diabetes type 2 zodat je een betere keuze kunt maken.Het komt binnenkort uit. Ik hoop in Juli.